GENERAŢII

Fiecare generaţie are excesele ei. Şi, dacă stai rău şi te gândeşti bine, aş zice să e absolut normal aşa.

Nu pot vorbi despre excesele generaţiilor de dinaintea mea pentru că nu le cunosc. Dar voi începe cu generaţia mea, prin 70, când eram adolescenţi sau tineri adulţi. Sub influenţa muzicii, a revistelor străine strecurate pe sub mână şi a filmelor care mai scăpau pe la cinematografe şi prezentau “civilizaţia decadentă occidentală, tovarăşi” la care toţi visam în adâncul sufletului, tineretul acelei perioade (inclusiv eu) a reuşit să ţină pasul cu cel occidental, deşi prin anumite locuri excesele într-ale modei trebuia (nu este o greşeală, verbul “a trebui” nu are decât persoana a treia singular) să fie domolite pentru a nu produce necazuri.

Generaţia mea, mai ales către jumătatea anilor 70, era cea a băieţilor cu plete lungi şi favoriţi, a pantalonilor extrem de evazaţi, a cămăşilor foarte strâmte şi cu gulere foarte mari şi a cravatelor (mie nu mi-a plăcut niciodată să port cravată) foarte late. Cunosc un tip care purta nişte blue jeans cu diametrul de 1 metru în partea de jos, unde aplicase şi o bucată de blană de jur-împrejur. Mie îmi plăcea să le numesc “ventilatoare”. La fete era vremea minijupei (cum i se zicea atunci) şi a părului lăsat aşa cum era de la natură, pieptănat cu grijă. Evident, părinţii erau oripilaţi de toate aceste adevărate blasfemii împotriva bunului simţ. Privind retrospectiv, comparativ cu ziua de azi, mi se par aşa de inofensive… Am avut marele noroc ca părinţii mei nu m-au împiedicat niciodată să mă îmbrac cum doream şi nici să-mi las părul lung şi favoriţi.

Anii 80 au venit cu moda punk la început şi apoi cu muzica şi moda new wave. Dar la noi era greu să adopţi moda punk cu creastă de cocoş la băieţi (s-ar fi uitat toţi la tine ca la un nebun, plus că te-ar fi oprit pe stradă un miliţian pentru a-ţi cere buletinul, a te întreba cu ce te ocupi şi a te sfătui să te duci la frizer). La haine, era vremea pantalonilor bufanţi, a blazerelor cu motive asimetrice. A apărut moda blue-jeanşilor prespălaţi. Se foloseau de asemenea, la hainele femeilor, umerii falşi. Se purta părul umflat, mai ales la fete, începuseră să apară gecile de piele cu ţinte şi lanţuri (pentru cei care aveau pe cineva să le aducă de “afară”). În plus, la fete se purtau culorile neon, foarte aprinse. A fost o modă care mie nu mi-a spus mare lucru, dar să zicem că începusem să mă maturizez şi aveam mai mult discernământ. Dar a fost perioada muzicii celei mai bune, după părerea mea. Evident, şi hainele şi pieptănăturile din acea vreme erau contestate de către cei în vârstă.

Anii 90 au deschis o altă perspectivă asupra modei şi pieptănăturilor. De atunci încoace, deşi au apărut stiluri noi, s-a produs şi o reapariţie a vechilor modele, amestecate cu cele avangardiste. A fost (la băieţi), ca o contestare a tabuurilor anilor 80, apariţia părului lung şi (parcă) nespălat, fără volumul dat de fixative din deceniul precedent. Dar în paralel a apărut şi moda tunsorilor foarte scurte, evoluând apoi spre cea a craniului aproape ras, care rezistă şi astăzi. Nu a mai existat o singură linie a modei, cu pantaloni (şi la bărbaţi, şi la femei) de toate formele, cu variaţiuni pe aceeaşi temă la costume. La fete s-a renunţat în general la părul cu volum mare din anii 80, preferându-se părul neted (eventual îndreptat cu placa). A apărut moda tatuajelor pe mai tot corpul şi a piercing-urilor (fie vorba între noi, mai degrabă aş suporta un tatuaj, care doare când ţi-l faci, decât să stau cu cercei în urechi, în nas, în buze, la sprânceană, sau cu ştifturi metalice în limbă sau nas, fiindcă nu cred că nu dor la atingere). A apărut moda cu cămaşa scoasă pe deasupra pantalonilor sau fustelor, peste care vine o vestă sau o haină mai scurtă. Precum şi cea a top-urilor scurte şi a pantalonilor extrem de scurţi în talie. Şi mai există moda pantalonilor gen tights – care nu avantajează pe oricine. Aşa ceva n-ar fi fost de conceput prin anii 60-70, părând o lipsă de bun simţ.

Mai recent, mai ales la băieţi, a apărut moda cu costume strâmte de zici că dau să crape pe ei. Nu mi se par prea reuşite şi nici comode. Dar n-am nici un drept să judec. La fel cum mă amuză pantalonii aceia cu turul căzut şi strâmţi în rest, care arată de parcă respectiva persoană tocmai ar fi făcut caca pe ea şi o ţine acolo. La băieţi au apărut tunsorile cu modele, altele foarte scurte pe părţi şi cu părul mai lung în partea de sus, ca să nu mai vorbesc de moda (deja cu ceva vechime) a bărbii lăsate de parcă eşti neras de 1-2 săptămâni. Iar, ca cireaşă pe tort, bărbile de toate formele, purtate în draci. La fete sunt tunsori asimetrice, am văzut de multe ori câte unele cu o tâmplă aproape rasă şi cu păr lung în rest.

Toate acestea sunt exemple de excese, în fond nevinovate, datorate dorinţei de a ţine pasul cu o modă, şi ea lansată tot de oameni care încearcă să aducă noutăţi într-un domeniu unde nu mai există prea multe de inventat. Dovadă că revine moda anilor 40-50-60.

Aşa cum spuneam, fiecare generaţie are gusturile şi moda ei, mai mult sau mai puţin extravagante sau oripilante. Dar lucrul cel mai interesant pe care l-am observat odată cu trecerea timpului este următorul: indiferent cât de zurbagii, de ataşaţi de extreme sau de provocatori au fost oamenii în tinereţe, pe măsură ce trec anii, se domolesc şi intră pe făgaşul dintotdeauna al vieţii. Toţi bărbaţii (cu mici excepţii) renunţă la părul lung (uneori, ca mine, obligaţi de tendinţa spre chelie) şi, alături de femei, se îndreaptă spre ţinute sobre, tot mai departe de ceea ce purtau cândva. Să fie din cauza (sau datorită) înţelepciunii căpătate cu timpul? Să se datoreze vârstei care te pune cu botul pe labe? N-aş putea spune. Ce pot spune cu certitudine e faptul că este bine că există aceste excese la fiecare generaţie, pentru că aduc o pată de culoare în viaţa tuturor. Iar cine vrea să judece, deşi nu are nici un drept, n-are decât s-o facă. Dar să nu uite cum a fost şi el/ea în tinereţe.

Reclame

10 gânduri despre „GENERAŢII”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s