CERUL CA UN BALDACHIN DE STELE

Încerca să îşi amintească când privise ultima oară cerul spuzit de astre cum o făcea acum şi nu reuşea. Probabil că trecuse multă vreme şi ce păcat era că nu-şi făcuse timp niciodată pentru a admira cerul nopţii. Aerul răcoros al miezului de noapte accentua contrastul dintre văzduhul aproape negru şi infinitatea de stele răspândite cât vedeai cu ochii. Lumina unora dintre stele pulsa uşor, ca un semnal adresat numai lui, complice, fără ca altcineva să-l înţeleagă.

Începea să aibă scurte momente în care parcă ochii i se împăienjeneau şi gândurile îi deveneau confuze. Oare Irina o fi în siguranţă? Normal că era, doar o condusese acasă.

Dacă la început îi fusese un pic frig, acum nici asfaltul trotuarului nu i se mai părea rece. Încercă să mişte capul, dar renunţă. Efortul părea mult prea mare. Şi, apoi, era mai bine să privească stelele de pe firmament şi să-şi imagineze că făceau parte din baldachinul care îl acoperea şi-l ferea de toate relele.

Voia să-şi amintească cronologia evenimentelor, dar nu reuşea în totalitate.

El şi Irina fuseseră împreună cu nişte buni prieteni la un restaurant unde stătuseră de vorbă pe îndelete, râseseră la glume şi depănaseră amintiri, între feluri de mâncare şi câte un pahar cu vin. Pe la 12, el şi Irina ajunseseră la ea acasă. Îl sfătuise să rămână la ea pentru că era şi aşa târziu, dar o refuzase cu blândeţe. A doua zi avea o prezentare şi toate materialele le avea acasă. O luase în braţe şi o sărutase cu pasiune, aproape luându-i suflarea. Coborând treptele, pe retină îi rămăsese întipărită figura ei, frumoasă şi delicată, cu o expresie de uluire după gestul lui. Erau împreună de aproape doi ani şi probabil niciodată nu o sărutase cu atâta dragoste şi patimă. Ultimele ei cuvinte fuseseră “Ai grijă”, la care el îi răspunsese “Vorbim mâine. De fapt e azi.”

Mersese pe jos destul de mult, în zonă nu circulau maşini de noapte. Renunţase să cheme un taxi, probabil până ar fi găsit unul ajungea acasă pe jos.

Era o seară rece de noiembrie şi îşi strânsese înfrigurat haina pe lângă el. Când plecase de acasă nu se gândise că se va lăsa aşa o răcoare. Şi-ar fi putut lua maşina, dar se gândise că îşi poate permite şi el, o dată pe lună, să bea fără griji un pahar sau două. Tot aşa, i-ar fi putut spune taximetristului care îi dusese la adresa Irinei să-l aştepte. Dar, nici el nu ştia din ce impuls, îi plătise şi-l lăsase să plece. Acum era prea târziu să regrete.

Ciudat, parcă se încălzise şi gândurile îi erau tot mai neclare. Mişcă degetele mâinii stângi pe asfalt şi le simţi umede. Era sângele lui, care se răspândea tot mai mult.

Intrase pe o alee care îl ducea aproape de casă. Nu departe în faţa sa, un bărbat smucea geanta unei fete, încercând în mod evident să o jefuiască. Fata încerca să-şi apere geanta ţinându-se de ea cu ambele mâini, dar, lucru straniu, nu scotea niciun sunet sau ţipăt. Agresorul nu părea a se grăbi şi trăgea intermitent de geantă cu mâna dreaptă, foarte sigur pe el. Îi spunea ceva fetei, a cărei privire speriată spunea totul despre groaza prin care trecea.

Se apropie de ei cu paşi mari şi spuse repede “Las-o în pace! Dacă vrei să te pui cu cineva, fă-o cu unul de talia ta, nu cu o fată!”.

Brusc, bărbatul dădu drumul genţii, întorcându-se spre el. Fata înşfăcă strâns geanta şi o luă la fugă, fără a se uita înapoi nici măcar o clipă.

Şi cine o fi ăla, tu?” îl întrebă agresorul păşind încet către el. Avea o figură impasibilă şi un rânjet feroce îi făcea chipul şi mai înfricoşător. Nu părea a se grăbi, nu părea a se teme. Avansă până la nici jumătate de metru de el şi se opri. “Hai, mai zi ceva!” îl îndemnă. “Nu crezi că ai putea face ceva mai inteligent decât să jefuieşti oamenii în crucea nopţii?”. Hoţul rânji din nou şi-i răspunse aproape plictisit “Şi dacă mie îmi place asta, ce-ţi pasă ţie?”.

Gândurile i se învârtejiră din nou şi preţ de câteva secunde totul deveni o încâlceală oribilă. Se făcea iar frig, sau i se părea lui? Mâinile şi picioarele păreau a refuza să-l mai asculte.

Mâna stângă a agresorului zvânci din buzunar şi, nu mai mult de o clipă, lumina unei lămpi stradale străluci pe lama cuţitului. Îl înjunghie de două ori, cu putere şi extrem de rapid, în partea stângă, sub coaste. Apoi se întoarse şi plecă liniştit şi nepăsător, cu mâinile în buzunare, fluierând uşor o melodie.

Nici nu apucase să conştientizeze loviturile de cuţit. Nu îl durea nimic, doar că îl cuprinse o căldură acolo unde fusese înjunghiat. Simţi că nu mai are putere şi se lăsă încet în jos, aşezându-se pe spate. Nu-i venea să creadă ce se întâmpla. Căută în buzunarul hainei după telefon, dar îşi aminti că îl lăsase acasă, ca să nu fie deranjat de nimeni. După taxi sunaseră de pe telefonul Irinei. Irina… Îşi duse mâna dreaptă acolo unde fusese înjunghiat şi simţi sângele cald care ieşise prin haine. Atunci se gândi prima oară că probabil va muri, departe de orice ajutor. Încercă să strige, dar de pe buze nu-i ieşi niciun sunet.

Ce bine, începea iar să se încălzească… Privi, fermecat, cerul plin de stele şi se gândi că, nu peste mult timp, va fi şi el acolo. Parcă stelele îl chemau la ele, spunându-i că acolo e bine şi frumos. Un zâmbet şters i se aşternu pe faţă. Aşa arată moartea? Nu era nimic urât în ea. Nu durea. Doar că i se făcuse somn. Tot mai somn. De aceea i se spunea “somnul morţii”? Era obosit. Tare obosit. Nu-şi mai simţea trupul, dar era o stare plăcută. Acum se va culca, iar când se va trezi, totul va fi bine. Pentru că… nu era decât… un vis… Nu… nu era real. Doar… să doarmă… puţin…

Undeva, pe cerul spuzit de astre, o stea căzătoare străbătu atmosfera, murind cine ştie unde. Dar ce conta o stea printre miliarde de alte stele?

Reclame

13 gânduri despre „CERUL CA UN BALDACHIN DE STELE”

    1. Mulţumesc, mă bucur că ţi-a plăcut. Nu ştiu. Sunt destul de rupt de realitatea imediată, iar imaginaţia nu e întotdeauna suficientă, mai ales astăzi.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s