OMUL SFINŢEŞTE… VOLANUL

Pentru că scriam recent despre infernul traficului bucureştean, hai să spunem câteva cuvinte şi despre şoferi (sau “conducători auto”, cum îi numeşte poliţia rutieră în limbajul lor de lemn, tot aşa cum le este probabil ruşine să spună “căruţe”, folosind termenul de “atelaje”).

Despre şoferii bucureşteni sunt multe de spus. Nu voi pleca de la ideea că toţi şoferii bucureşteni sunt nişte pericole – cum suntem priviţi de cei din alte zone. Nu vreau să le ţin partea, dar cred că cel puţin 75 la sută dintre şoferii bucureşteni sunt oameni de treabă, care respectă regulile de circulaţie. Din păcate, acest procent pare a scădea, dacă stăm să privim cum se circulă în nebunia din acest oraş şi mai ales la ore de vârf, când se aplică principiul “care pe care”. Dacă eşti un om la locul tău, care nu încearcă să facă slalom printre benzi pentru a ajunge mai repede (unde?), eşti privit de băieţii “dăştepţi” cu SUV-uri, BMW-uri şi Merţane ca un nimic. Nu de puţine ori maşina de pe banda aflată în stânga mea s-a băgat tot mai mult în mine pentru a mă forţa să-l las să mi-o ia înainte, probabil gândindu-se că n-o să-mi vreau maşina (mică şi pricăjită în comparaţie cu monştrii lor) zgâriată sau lovită.

Mai sunt şi cei tineri care conduc agresiv, dar nu neapărat periculos. Îndeosebi cei cu maşini de firmă, care sunt permanent contra cronometru. Majoritatea ştiu să se strecoare în trafic fără a forţa limita nesimţirii.

Îi detest realmente pe cei care, atunci când noi stăm la cozile de la semafor aşteptând cu răbdare să ne vină rândul să trecem, o iau pe linia de tramvai, cu un dispreţ suveran şi, de cele mai multe ori, se aşază primii în faţa coloanei. Cu scuzele de rigoare pentru exprimare, ceea ce fac ei este un scuipat între ochi adresat “proştilor” care respectă legea şi stau cuminţi la rând. Uneori (dar prea rar) îi mai prinde poliţia, dar de obicei aceasta nu e niciodată unde trebuie. Un exemplu: intrarea în Bucureşti de pe A1. Extrem de multe maşini care vin dinspre Piteşti sau dinspre şoseaua de centură nu catadicsesc să se aşeze la coada formată şi o iau pe banda de urgenţă, forţându-i apoi pe ceilalţi şoferi, care îşi ţin banda, să le facă loc. Iar dacă nu îi laşi, te înjură şi te claxonează (tot ei…). Dacă poliţia ar sta frecvent acolo şi ar aplica amenzi, poate lucrurile s-ar mai schimba. Pentru că românul nu ştie decât de frică, după câte se vede. Chiar şi bizonii din gipane.

Deci, în afara bucureştenilor care alcătuiesc aproape o categorie separată şi care sunt destul de prost văzuţi prin ţară, hai să vorbim puţin despre cei mai periculoşi şoferi din România (în viziunea mea).

Ideea mi-a venit cu trei zile în urmă când mă întorceam spre casă, urcând pe Şos. Cotroceni, prin faţa palatului (pentru cei care cunosc locul). Ca prin minune, drumul era gol şi eu mă aflam pe banda a doua pentru că sus, la intersecţia de la Leu, o făceam la stânga, către Răzoare. Deşi banda întâi era goală, mă trezesc depăşit pe contrasens, peste banda continuă, de un BMW cu vreo 20 de ani în spate, cu număr de Ialomiţa. Pe care evident, sus, l-am găsit stând la coadă la semafor. Şoferul probabil dorise să-şi arate muşchii (fleşcăiţi, dacă mă iau după modelul maşinii, dar, totuşi, un BMW, ce naiba, chiar dacă era destul de obosit).

N-am circulat prin toată ţara şi sunt sigur că fiecare zonă are faliţii ei, vorba lui nenea Iancu. Dar, într-un clasament personal, cei mai periculoşi şoferi sunt (în ordinea numerelor de pe tricou şi fără a generaliza):

 1. Cei din Prahova. Ăştia merg ca nebunii, se bagă fără să se asigure sau să semnalizeze. Când văd maşini cu număr de Prahova, brusc devin mai atent şi circumspect, aşteptându-mă la ce-i mai rău. Şi înţeleg că impresia nu este doar a mea.
 2. Cei din Dâmboviţa. Şoferii dâmboviţeni, pe lângă faptul că au de multe ori nişte maşini hârbuite, nu sunt deloc atenţi pe drum şi se aşteaptă ca alţii să îi protejeze. Probabil au semnat un contract cu Dumnezeu de cred că nu li se poate întâmpla nimic, indiferent cum ar conduce. Sunt aproape la fel de periculoşi ca aceia din Prahova.
 3. Cei din Constanţa. Aici e un caz diferit. În general, mulţi au maşini scumpe, puternice şi probabil se simt zmei. Toată lumea trebuie să se dea la o parte din faţa lor, cu respect.

Repet, şoferi imprudenţi sau iresponsabili se pot găsi oriunde. Eu am dat exemplele care îmi erau cel mai la îndemână. Cine are altele din alte zone este invitat să le adauge.

Până atunci, à bon entendeur, salut.

Reclame

4 gânduri despre „OMUL SFINŢEŞTE… VOLANUL”

 1. Bine argumentat și din nefericire așa am fost tot timpul, unii dintre noi la volan, sălbatici. Eu în România nu am condus niciodată, sunt dâmboviţean, la o oră distanţă de București. Aveţi dreptate, mare dreptate. Aici în Spania, vă spun, o ţară cu mult peste a noastră în orice domeniu am observat că pe la trecerile pietonale dacă nu ești atent trece peste tine. Cu toate că sunt drumuri excelente cu autostrăzi de stat și altele private, nu puţine au fost cazurile în care am întâlnit multe tragedii. Și aici se conduce haotic, habar nu au mulţi să parcheze, iar până reușesc, mașina din faţă o boţește iar pe cea din spate o lasă fără număr sau vopsea. Sunt multe de spus, aglomeraţie nu este peste tot, sunt parcări au alternativă primăriile. Probabil noi românii chiar nu ne putem schimba, sau educa, nu știu. Inspirat articol, o problemă vejnică, condusul la români. Seară liniștită vă doresc.
  Vă rog să mă iertaţi dacă m-am lungit cu vorba!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Mulţumesc pentru aprecieri. Aici lucrurile par a se înrăutăţi în acest domeniu, dar de fapt ce merg bine în România? Chiar dacă sunt mai bătrân, poţi să-mi spui Viorel, mă întinereşti. Şi ţie o seară frumoasă.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s